Robotlyft för Sveriges industriföretag (avslutat projekt)

Robotlyftet – stöd till automatisering i små och medelstora industriföretag. Utnyttja stöd för rätt satsningar inom automation och robotisering.

Fram till juni 2021 kan små och medelstora industriföretag ansöka om en automationscheck. Robotlyftet pågår hela 2021.

Kompetensutveckling för företaget
  • Kunskapsmöte om automation – Seminarier och workshops runt om i landet ger er en överblick över möjligheterna med automation och robotisering
  • Automation Expo – Regional mässa med fokus på automation och robotisering med syfte att skapa en mötesplats för företag som har behov av automationslösningar och företag som kan implementera lösningar.
  • Utbildning i beställarkompetens – för att skapa samsyn och säkerställa att ert företag implementerar rätt automationslösning med rätt kravställning
Stöd till företaget
  • Förutsättningsstudie  En produktionscoach besöker kostnadsfritt ert företag för att tillsammans med er och i samråd med extern automationsexpert göra en kartläggning och analys av er nuvarande produktionsprocess och affärsmodell. Kartläggningen ligger till grund för en ansökan om en Automationscheck.
  • Automationscheck – ansök om upp till 150 000 kr för att utveckla tillverkningen i ert företag mot högre grad av automatisering eller robotisering
  • Stöttning när ni ansöker och använder en Automationscheck
Är du intresserad av att delta i Robotlyftet?

Du kommer då att bli kontaktad av en regional kontaktperson från IUC som tillsammans med dig/er genomför en kostnadsfri Förutsättningsstudie. Detta stöd ingår i IUCs uppdrag under 2019-21 för utvärdering och utveckling av automation och robotisering i små och medelstora industriföretag. Uppdraget ingår i Regeringens initiativ Smart Industri.

Klicka här för att göra en intresseanmälan

Läs mer om det totala erbjudandet i Robotlyftet

Läs mer om Robotlyftet på Tillväxtverkets hemsida

En förutsättningsstudie inom Robotlyftet kan lösa upp flaskhalsar

Hagabergs i Laxå berättar om sin erfarenhet inom Robolyftet. De ser tydligt att de – och övrig industri – måste effektivisera. De har nu en plan för en omfattande robotinvestering där nästa steg är att söka en automationscheck för att kunna ta in konsulter som hjälper dem att fortsätta sina förberedelser för en investering i automation. De behöver bli bra beställare.

”Vi hade sedan tidigare lokaliserat en flaskhals i vår produktion. Det blev ett verkligt lyft när vi kom med i förutsättningsstudien och kunde diskutera vår situation med duktiga produktionscoacher och automationsexperter.”

Magnus Larsson, vd på Hagabergs i Lax

 

NYHETER INOM ROBOTLYFTET

Industriföretag i Sverige

Rscued investerar i en helhetslösning

Rscued, i Helsingborg, tillvaratar skadad frukt och grönt och producerar juicer i olika smaksensationer. De har ett tätt samarbete med…

23 februari, 2022 — Lästid 3 min

Industriföretag i Sverige

Kitchenwiz förbättrar ergonomin

Krögarna Helena och Pär Hamberger startade Kitchenwiz för att höja kvaliteten på vardagsmiddagen. Kitchenwiz erbjuder middagslösningar med förstklassig vardagsmat med noga…

17 februari, 2022 — Lästid 4 min

Industriföretag i Sverige

Transportrobot ger Migu effektiva materialflöden

Migu Mekaniska i Tidan har testat en AMR-robot för transport för att utvärdera hur den kan effektivisera deras produktion. Det var…

2 december, 2021 — Lästid 5 min

Projekt

Smarta Robotar gör produktionen enklare

På Stolab i Smålandsstenar har man kommit långt i automatiseringen av produktionen. Den senaste investeringen är en VR-lösning som gör…

30 november, 2021 — Lästid 5 min

Industriföretag i Sverige | IUCs erbjudande | Projekt

Flexibel robot ökar kapaciteten

Tanken på att automatisera produktionen har funnits länge på Norrebo Träindustri. Men det var först när de fick kontakt med…

19 oktober, 2021 — Lästid 5 min

Industriföretag i Sverige | Projekt

Ranaverken utvecklas hållbart genom automation, digitalisering och Lean

Ranaverken AB ligger i Tråvad mitt ute på Varaslätten och har två inriktningar i sin verksamhet, stålkonstruktioner och lantbruksmaskiner. Tack…

28 april, 2021 — Lästid 9 min

Information | Projekt

DeltaNordic tog steget och automatiserade

DeltaNordic är ett tidigare Produktionslyftsföretag som valt att gå vidare med att automatisera sina värdeskapande processer. Som stöd i det arbetet…

12 april, 2021 — Lästid 1 min

Information | Projekt

Förändringsarbete med automationsperspektiv

Produktionslyftet erbjuder ett Startprogram i samverkan med Robotlyftet med inriktning mot automation. Att löpande förbättra er verksamhet i den riktning…

12 april, 2021 — Lästid 1 min

Industriföretag i Sverige | Press | Projekt

Nationell temperaturtagning av svensk industri: Stor vilja att satsa på utveckling

Intervjuer med 1000 små och medelstora industriföretag över hela landet ger inblick i industrins utmaningar och möjligheter. Nätverket IUC Sverige…

16 mars, 2021 — Lästid 4 min

Information | Projekt

Utbildningar som stärker konkurrenskraften inom automation och robotik

Automatisering och robotisering är en förutsättning för industrins fortsatta konkurrenskraft. Nu finns utbildningar särskilt anpassade efter industrins behov och erbjudandet…

2 mars, 2021 — Lästid 7 min

IUCs erbjudande | Projekt

Seminarier om vägen till framgångsrik automation

Det finns många fördelar och stora vinster att göra med automatiserade processer. Det kan handla om bättre arbetsmiljö, ökad produktivitet…

24 februari, 2021 — Lästid 6 min

Automation | Industriföretag i Sverige | Projekt

Automationscheck kortade startsträckan för nya investeringar hos Ringsvets i Kopparberg

Verkstadsföretaget Ringsvets med drygt 20 anställda i Kopparberg, bildades 1987 då man tog över produktion av ring- och rörämnen från…

17 december, 2020 — Lästid 4 min

Om IUCs företagsnära samverkan över hela landet

IUC Sverige, med 16 IUC-bolag fördelade över landet, har i samverkan med RISE, Robotdalen och Automation Region gjort omfattande och lyckade insatser i de pilotstudier som genomförts under 2018. Ett uttalat mål är att nå ännu fler industriella SMF, med spridning från norr till söder. IUC jobbar företagsnära, och har genom IUC-bolagen ett unikt kontaktnät bland Sveriges industriföretag.

”I pilotstudierna har vi haft möjlighet att testa metoder för att verkligen nå ut till företagen, väcka intresse och ge kunskap och förståelse för hur det enskilda företaget skulle kunna öka sin effektivitet genom ökad automation. Nu vet vi att vi har ett arbetssätt som fungerar, och vi ser fram emot det fortsatta arbetet tillsammans med våra samverkansparter. ”

Jenny Bramell, styrelseordförande IUC Sverige

Robotlyftet är ett nationellt program som regeringen gett Tillväxtverket i uppdrag att utforma och genomföra till och med 2021. Robotlyftet är en del av Smart industri. Ska bidra till ökad automatisering/robotisering i små och medelstora industriföretag. Robotlyftet riktar sig till cirka 4 500 svenska företag. IUC-nätverket gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation Region, Robotdalen, RISE och SWIRA (Swedish Industrial Robot Association).

”Vi har stort förtroende för att IUC och deras partners expertkunskap kommer att bidra till att kartlägga företagens behov och se hur en ny automationslösning ger bästa effekt.”

Gunilla Nordlöf, generaldirektör Tillväxtverket.


Sveriges små och medelstora industriföretag (SMF) svarar för en stor del av den svenska industriproduktionen och är strategiskt viktiga i leverantörskedjorna. Att rikta insatser för att stärka dessa företag är avgörande för att stärka svensk ekonomi och behålla produktion i Sverige. Robotlyftet ska främja automation i Sveriges små och medelstora industriföretag. Målet är att öka företagens kunskaper om automationslösningar, och att underlätta för flera företag att våga göra investeringar i automationsteknik och robotar.

Projektet Robotlyftet är en del av Tillväxtverkets uppdrag inom regeringens nationella program Smart industri. Satsningen på 100 miljoner kronor ska ge möjligheter till ökad automatisering/robotisering i ca 4 500 små och medelstora industriföretag i Sverige. IUC-nätverket gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation Region, Robotdalen, RISE och SWIRA.

Om du vill veta mer

Hör av dig Martin Hedman eller Thomas Nilsson om du vill veta mer om Robolyftet.

 

VD

070-874 12 07

Thomas Nilsson

VD

Kontaktuppgifter

  • 070-874 12 07

Senior Projektledare

Martin Hedman

Senior Projektledare

Kontaktuppgifter