Smarta Robotar gör produktionen enklare

På Stolab i Smålandsstenar har man kommit långt i automatiseringen av produktionen. Den senaste investeringen är en VR-lösning som gör att en robot programmeras i ett visuellt gränssnitt som mer påminner om ett tv-spel än något annat. – Jag charmas helt enkelt av teknik, berättar Martin Johansson, vd och ägare till företaget.

Martin Johansson, vd och ägare till Stolab.

Stolab i Smålandsstenar har under många år levererat designklassiker som stolarna Lilla Åland och Arka eller bordet Björka. Den tidlösa skandinaviska designen har sett dagens ljus genom formgivare som Carl Malmsten eller Yngwe Ekström och blivit ett självklart inslag i varje designmedvetet hem. Bolaget har en unik historia som snart sträcker sig nästan 115 år bakåt i tiden – men företagets vd blickar gärna framåt. Martin Johansson köpte Stolab av sin svärfar 2017. Sedan dess har han jobbat hårt och visionärt för att föra Stolab framåt – både när det gäller möbeldesign och produktion.

– Jag gillar att tolka samtiden för att se hur vi ska utvecklas. Vi bygger drömmar här – både genom att jobba med nya hungriga formgivare samtidigt som vi letar i arkiven och gör nya versioner av klassiska möbler, berättar Martin

Automatisering visa Robotlyftet

Ett stort steg i utvecklingen av produktionen har varit ökad automatisering. Idag har Stolab flera robotar för bland annat svarvning, lackering, slipning och putsning. Den ena av dem programmeras med ett visuellt VR-gränssnitt som påminner mer om tv-spel än om programmering.

– Vi kom i kontakt med tekniken via Träcentrum och fick hjälp av Thomas Strand att göra en förutsättningsstudie inom ramen för Robotlyftet, berättar Martin. Resultatet blev en robot med VR-interface som inte bara är lätt att programmera – den kan också programmeras om i princip helt utan driftstopp. – Tidigare har det tagit ganska lång tid att programmera om en robot samtidigt som produktionen står still. Alla vet att tid är pengar så genom att kunna programmera om en robot och sedan bara skicka över uppdateringarna sparar enormt mycket tid och effektivitet i fabriken, berättar Martin.

Fördelar med robotisering

Det finns mycket förutfattade meningar kring ökad automatisering och mer robotar i industrin. Bland annat påstås ibland att robotar tar jobb från människor. Det håller inte Martin med om.

– Jag ser det snarare som att vi kan flytta fokus till det vi verkligen är bra på. Istället för att stå och såga en bit kan du fokusera på att kontrollera kvaliteten på biten. Det gör oss bättre – och vi är inte färre personer i fabriken idag än innan robotarna, berättar han.

Det finns ju också både ergonomiska och arbetsmiljömässiga aspekter på ökad automatisering, menar Martin.

– Monotona arbetsuppgifter och sådant som är direkt farligt kan du med fördel lägga på en robot medan människorna kan jobba med utveckling, förbättring och kvalitet, säger han. Idag jobbar Stolab med alla delar inom möbeltillverkning. Och så kommer det förmodligen att vara även i framtiden.

– Vi sätter en stolthet i att kunna producera i princip hela möbeln i huset. Det är ytterst få delar som inte tillverkas här. Det finns en stolthet i det och vi tror på den modellen. Dessutom ska vi finnas kvar här på orten. För att lyckas med det måste vi utvecklas och där är robotar och teknik en mycket viktig del, säger Martin.


Så kan Robotlyftet stötta företag

Är du nyfiken på vad det finns för möjligheter med simulering och vilka förutsättningar som krävs? Eller finns behov av att utforska möjligheter med automation?

Robotlyftet främjar automation i Sveriges små och medelstora industriföretag och målet är att öka företagens kunskaper om användning av och investeringar i automationslösningar. Robotlyftet – stöd till automatisering i små och medelstora industriföretag. Utnyttja stöd för rätt satsningar inom automation och robotisering.

Läs mer om Robotlyftet


Sveriges små och medelstora industriföretag (SMF) svarar för en stor del av den svenska industriproduktionen och är strategiskt viktiga i leverantörskedjorna. Att rikta insatser för att stärka dessa företag är avgörande för att stärka svensk ekonomi och behålla produktion i Sverige. Robotlyftet ska främja automation i Sveriges små och medelstora industriföretag. Målet är att öka företagens kunskaper om automationslösningar, och att underlätta för flera företag att våga göra investeringar i automationsteknik och robotar.

Robotlyftet är en del av Tillväxtverkets uppdrag inom regeringens nationella program Smart industri. Satsningen på 100 miljoner kronor ska ge möjligheter till ökad automatisering/robotisering i ca 4 500 små och medelstora industriföretag i Sverige. IUC-nätverket gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation Region, Robotdalen, RISE och SWIRA.

Dela via

Industriföretag i Sverige | Projekt

Ranaverken utvecklas hållbart genom automation, digitalisering och Lean

Ranaverken AB ligger i Tråvad mitt ute på Varaslätten och har två inriktningar i sin verksamhet, stålkonstruktioner och lantbruksmaskiner. Tack…

28 april, 2021 — Lästid 9 min

IUC Sverige

IUC-nätverket tar plats i Stockholm när Södertälje Science Park blir IUC-partner

Under en lång tid har Stockholmsregionen varit en relativt vit fläck i IUC-sammanhang. Detta trots att antalet anställda inom industrin…

2 februari, 2024 — Lästid 1 min

Information

Möt industrin från Värmland, Skåne och Skaraborg i IUC-montern på Elmia Subcontractor

Kom och möt oss i IUC-montern den 14-16 november på Elmia Subcontractor i Jönköping, norra Europas största underleverantörsmässa för industrin. Träffa ett flertal tillverkande…

8 november, 2023 — Lästid 1 min

Information

500 intervjuer - utvecklingsbehoven är stora & ökar

Utvecklingsbehoven hos små- och medelstora industriföretag är stora och ökar. När vi summerar denna avslutande rapportserie ser vi att 9…

27 oktober, 2023 — Lästid 1 min