Kitchenwiz förbättrar ergonomin

Krögarna Helena och Pär Hamberger startade Kitchenwiz för att höja kvaliteten på vardagsmiddagen. Kitchenwiz erbjuder middagslösningar med förstklassig vardagsmat med noga utvalda råvaror, omsorgsfullt förberedd från grunden. De har både färdigrätter och matkassar. I fabriken som ligger i Billdal har de ett restaurangkök i större skala. De är tio anställda varav sju personer arbetar i produktionen.

Vd Helena Hamberger är en av de drivande i Kitchenwiz pågående automation och möjlig robotsatsning robotsatsning, där man gjort en förstudie och fått en automationscheck genom Robotlyftet. Deltagande i projektet har bidragit till kunskapsutveckling och nya infallsvinklar.

– Att få hjälp utifrån och se på helheten med nya ögon har betytt mycket för oss och vårt företags vägval för utveckling. Vi ser framförallt att personalen har uppskattat detta projekt enormt. Både genom kunskapsutveckling, men även genom att få vara delaktiga i projektet, säger Helena.

Helena och Pär Hamberger, Kitchenwiz.

Behålla känslan och kvalitén

Automationschecken har bland annat använts till att sätta ner foten kring behovet i produktionssystemet, göra en kravspecifikation och ritningar på en layout av produktionen. För Helena och Pär har det varit viktigt att behålla känslan, kvalitén och att de gör maten från grunden. Men att samtidigt kunna förbättra ergonomin för de som arbetar i produktionen.

– Det var värdefullt för oss att ha ett bollplank i beslutsfattandet. Vad är viktigt för oss? Vad finns redan på marknaden och vad behöver vi skräddarsy? Vi fick chansen att ta extern hjälp och samtidigt avsatte egen tid för att verkligen arbeta med frågan, säger Helena.

Få med personalen i utvecklingen

Nu har Kitchenwiz tagit beslutet i att investera i en rostfri transportör med automatisk såsfyllning och inmatning i förslutningsmaskin. De har även beställt ett utmatarband och personalen kommer att utbildas vid installationen. Helena tycker att det är viktigt att få med personalen i utvecklingen och att få in extern kompetens som bidragit med sina kunskaper har varit värdefullt.

– Vi har i denna processen löst flera andra problemområden som vi inte sett tidigare. Bland annat har vi tagit fram en ny ytterförpackning som är både ergonomisk, men framförallt mer hållbar då den minskar pappersåtgång. Både personal och kunder ser fram emot denna nya lösning.

En stor investering

En automationslösning är en stor investering och för att få maximal kapacitet av investeringen krävs en förståelse och en kunskapshöjning. Kitchenwiz köper bland annat in utbildning till all personal.

– Vi har lärt oss mycket, men även fått förståelse för att komplexiteten i att utveckla och automatisera en fungerande verksamhet är större än vi hade trott, säger Helena Hamberger, vd Kitchenwiz.

Helena menar att de troligen inte hade genomfört denna typ av investering utan att ha varit en del av Robotlyftet. De har tidigare försökt hitta färdiga lösningar men inte lyckats med det.

– Vi har nu tagit beslut om den första automatioseringen av produktionen. När verksamheten växt ytterligare kan även en robot vara ett alternativ, säger Helena.


Så kan Robotlyftet stötta företag

Är du nyfiken på vad det finns för möjligheter med simulering och vilka förutsättningar som krävs? Eller finns behov av att utforska möjligheter med automation?

Robotlyftet främjar automation i Sveriges små och medelstora industriföretag och målet är att öka företagens kunskaper om användning av och investeringar i automationslösningar. Robotlyftet – stöd till automatisering i små och medelstora industriföretag. Utnyttja stöd för rätt satsningar inom automation och robotisering.

Läs mer om Robotlyftet


Sveriges små och medelstora industriföretag (SMF) svarar för en stor del av den svenska industriproduktionen och är strategiskt viktiga i leverantörskedjorna. Att rikta insatser för att stärka dessa företag är avgörande för att stärka svensk ekonomi och behålla produktion i Sverige. Robotlyftet ska främja automation i Sveriges små och medelstora industriföretag. Målet är att öka företagens kunskaper om automationslösningar, och att underlätta för flera företag att våga göra investeringar i automationsteknik och robotar.

Robotlyftet är en del av Tillväxtverkets uppdrag inom regeringens nationella program Smart industri. Satsningen på 100 miljoner kronor ska ge möjligheter till ökad automatisering/robotisering i ca 4 500 små och medelstora industriföretag i Sverige. IUC-nätverket gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation Region, Robotdalen, RISE och SWIRA.

Senior Projektledare

Martin Hedman

Senior Projektledare

Kontaktuppgifter

Dela via

Industriföretag i Sverige | Samverkan

Höjd digitaliseringskompetensen i svensk industri

En kunskaps­plattform med syfte att höja digita­li­se­rings­kom­pe­tensen i svensk industri. En kunskapsplattform innebär att information samlas för att kunna möjliggöra…

12 april, 2023 — Lästid 2 min

Information

Vitbok: IUC som kraft för att utmana och förflytta industrin – ett skarpt exempel från Omställningslyftet

Under 2022-2023 deltog samtliga 21 IUC-bolag och partner, från Luleå i norr till Malmö i söder, som projektpartner i Omställningslyftet. Omställningslyftet…

25 april, 2024 — Lästid 1 min

Lean

Årets viktigaste värmländska lean-event gav mersmak!

Industridagen Värmland, ett lean-event fyllt av inspiration, utveckling och nyfikenhet, blev en fullträff! Tankeväckande reflektioner och idéer väcktes hos de…

12 april, 2024 — Lästid 3 min

Information

Kvalitetsmagasinets webbtv: Hur är läget i svensk industri och hur kan lean bygga lagarbete och kultur för framgång och resultat?

Lean, ständiga förbättringar och 5S är för många företag nycklarna till en företagskultur som kan leverera kvalitet, framgång och lönsamhet…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min