Nationell temperaturtagning av svensk industri: Stor vilja att satsa på utveckling

Intervjuer med 1000 små och medelstora industriföretag över hela landet ger inblick i industrins utmaningar och möjligheter. Nätverket IUC Sverige har nu tagit fram den tredje rapporten om hur Sveriges små och medelstora industriföretag egentligen påverkats av Covid-19. Rapporten bygger på intervjuer som genomförts inom ramen för Robotlyftet.

Det stora flertalet företag, 85 %, har ambitioner att jobba sig ur pandemin och anger att de är intresserade av olika utvecklingsinsatser. Störst behov ser företagen inom produktionseffektivisering, automation/robotik, kompetensfrågor och digitalisering. Men även inom marknadsutveckling och produktionsplanering. En tredjedel av de intervjuade företagen har vissa eller stora svårigheter att få fram material eller komponenter. 12 % har aktiverat permitteringar fullt ut, men 6 % behöver samtidigt anställa.

— Inom IUC är vi inte förvånade över den bild av industrin och industriföretagens behov som dessa intervjuer ger. Vi gör dagligen analyser ute på företagen och ser tydliga mönster. Det speciella är att vi här når ett så stort antal företag under en kort tidsperiod. Det blir en nulägesbild som ger ett bra underlag i våra fortsatta samtal med företagen, med finansiärer, branschorganisationer, institut och akademi, säger Thomas Nilsson, VD IUC Sverige.

Utmaningar och möjligheter

73 % av företagen anser sig klara sin likviditet om inte coronapandemin drar ut på tiden och sammantaget har hela 5444 utvecklingsbehov prioriterats av de intervjuade.
— Vi skulle gärna se ett bredare och mer omfattande industriprogram som kan möta efterfrågan hos industriföretagen. Resultatet av undersökningen påvisar en bred bild av utvecklingsbehov även om vissa områden sticker ut, och det är viktigt att kunna möta företagen där de står idag för att kunna ta ett nästa steg till en hållbar utveckling, säger Thomas Nilsson, VD IUC Sverige.

Färre företag anger oro jämfört med tidigare rapporter

Coronakrisen har påverkat en del av de intervjuade företagen, framför allt med minskad orderingång och brist på material. Den sammantagna bilden visar på företag som drabbats hårt, företag som genom stöd och nytänkande drabbats men klarat sig något bättre, och företag som inte påverkats alls eller förbättrat sitt resultat under krisperioden.
— Detta är den tredje rapporten som vi tar fram. Vi kan se en förskjutning under intervjuerna under hösten mot allt färre företag som anger oro eller svag orderingång medan fler svarar normalt eller förbättrat orderläge. Andelen som talar om ett mycket bra orderläge är detsamma som vid tidigare rapport, säger Martin Hedman, projektledare Robotlyftet, IUC Sverige.

*Rapporten ”Industrin till 1000” överlämnades den 8 mars av IUC Sverige till Tillväxtverket. Rapporten omfattar intervjuer
genomförda med 1000 företagare inom små- och medelstora industriföretag (SMF) under perioden 10/4 2020 – 23/2 2021.

Öppna rapporten som PDF

Öppna pressmeddelandet som PDF


Så kan Robotlyftet stötta företag

Är du nyfiken på vad det finns för möjligheter med simulering och vilka förutsättningar som krävs? Eller finns behov av att utforska möjligheter med automation?

Robotlyftet främjar automation i Sveriges små och medelstora industriföretag och målet är att öka företagens kunskaper om användning av och investeringar i automationslösningar. Robotlyftet – stöd till automatisering i små och medelstora industriföretag. Utnyttja stöd för rätt satsningar inom automation och robotisering.

Läs mer om Robotlyftet

Sveriges små och medelstora industriföretag (SMF) svarar för en stor del av den svenska industriproduktionen och är strategiskt viktiga i leverantörskedjorna. Att rikta insatser för att stärka dessa företag är avgörande för att stärka svensk ekonomi och behålla produktion i Sverige. Robotlyftet ska främja automation i Sveriges små och medelstora industriföretag. Målet är att öka företagens kunskaper om automationslösningar, och att underlätta för flera företag att våga göra investeringar i automationsteknik och robotar.

Projektet Robotlyftet är en del av Tillväxtverkets uppdrag inom regeringens nationella program Smart industri. Satsningen på 100 miljoner kronor ska ge möjligheter till ökad automatisering/robotisering i ca 4 500 små och medelstora industriföretag i Sverige. IUC-nätverket gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation Region, Robotdalen, RISE och SWIRA.

Om du vill veta mer

Kontakta Thomas Nilsson, VD IUC Sverige.

VD

070-874 12 07

Thomas Nilsson

VD

Kontaktuppgifter

  • 070-874 12 07

Dela via

Projekt

Smarta Robotar gör produktionen enklare

På Stolab i Smålandsstenar har man kommit långt i automatiseringen av produktionen. Den senaste investeringen är en VR-lösning som gör…

30 november, 2021 — Lästid 5 min

IUCs erbjudande | Projekt

Fler företag får möjlighet att kickstarta sitt företags hållbarhetsarbete

IUC Sverige har genomfört en första nationell pilotomgång av Kickstart Hållbarhet med ett 10-tal deltagande företag. Resultatet blev lyckat och…

17 november, 2021 — Lästid 5 min

Industriföretag i Sverige | Omställningslyftet

Eco3 – den cirkulära kaffemaskinen från Värmland

Eco3 är ett entreprenörsföretag med bas i Arvika som erbjuder cirkulära produkt- och tjänstelösningar inom  kaffebranschen. Företagets koncept är en…

18 januari, 2023 — Lästid 7 min

Industriföretag i Sverige

Automationscheck för utveckling

Är ni ett litet eller medelstort tillverkande företag som vill utveckla er tillverkning mot högre grad av automatisering eller robotisering…

13 juni, 2022 — Lästid 1 min