Bolon - Produktionslyftet ett stöd för långsiktig förbättring

Bolon, ett svenskt ledande designföretag, producerar golv med fokus på design, innovation, hållbarhet och kundanpassning.

Efter stora investeringar i byggnader och maskiner, var det ett naturligt steg att anmäla sig till Produktionslyftet, för att investera i människorna och organisationen.

”Vår utgångspunkt har hela tiden varit att arbeta långsiktigt. Vi såg det inte som att gå in i ett tidsbegränsat projekt, utan vi ville med stöd av Produktionslyftet göra en översyn och hitta nya former för ett brett förbättringsarbete”.

Mathias Ehrenström, vice VD på Bolon

Man skapade olika arbetsgrupper, gjorde flödesanalyser, utvalda nyckelpersoner gick Leanutbildningar, och all produktionspersonal deltog i Leanspel. Väveriet blev den första piloten att introducera ett nytt arbetssätt. Nu är Leanfilosofin implementerad i samtliga produktionsgrupper. Man har bland annat arbetat med daglig styrning, ordning och reda, och visualisering.

Möts över gränserna

Enligt Mathias Ehrenström finns det sedan tidigare en etablerad företagskultur som bejakar öppenhet och engagemang, och det finns ett uttalat stöd från ledningen.
Vi är inte i mål, men vi är igång. Det är ett lagarbete och en ständigt pågående förbättringsresa. Vi har uppskattat IUCs modell att arbeta med oss. De har varit ett stöd och ett bollplank, men vi har hela tiden tagit ansvar för vår egen utveckling och vi jobbar nu vidare på egen hand, utan att tappa tempo. Det vi redan ser är att vi är mycket bättre på att visualisera, vi har en större transparens, vi möts över gränserna vilket gör det lättare både att se förbättringsmöjligheter och att upptäcka problem, berättar Mathias Ehrenström.

Detta har självklart haft stor betydelse. Och vi har lyckats hålla liv i arbetet tack vare ett stort engagemang från personalen som brinner för detta, och tack vare dedikerade nyckelpersoner som gör avstämningar.

 

Mathias beskriver också vikten av att detta är en ledningsfråga, och hur viktigt det är att dessa frågor finns med i affärsplanen.
– Vi hade en bra kultur och en samsyn kring våra kärnvärden redan tidigare, men detta arbete har stärkt kulturen ytterligare, avslutar han.


Vill du veta mer om hur Produktionslyftet kan utveckla företag med hjälp av Leanfilosofin och Produktionslyftet?

Läs mer om Produktionslyftet

Dela via

Automation | Industriföretag i Sverige

Ekonomiskt stöd i form av automationscheck

Är ni ett litet eller medelstort tillverkande företag som vill utveckla tillverkning mot högre grad av automatisering eller robotisering? D…

24 januari, 2023 — Lästid 1 min

Industriföretag i Sverige | Projekt

Ranaverken utvecklas hållbart genom automation, digitalisering och Lean

Ranaverken AB ligger i Tråvad mitt ute på Varaslätten och har två inriktningar i sin verksamhet, stålkonstruktioner och lantbruksmaskiner. Tack…

28 april, 2021 — Lästid 9 min

Projekt

Smarta Robotar gör produktionen enklare

På Stolab i Smålandsstenar har man kommit långt i automatiseringen av produktionen. Den senaste investeringen är en VR-lösning som gör…

30 november, 2021 — Lästid 5 min

Industriföretag i Sverige | IUCs erbjudande | Projekt

Flexibel robot ökar kapaciteten

Tanken på att automatisera produktionen har funnits länge på Norrebo Träindustri. Men det var först när de fick kontakt med…

19 oktober, 2021 — Lästid 5 min