Allt fler företag nyttjar Robotlyftet

Under våren 2020 har en handfull företag i Blekinge satsat på de erbjudanden som ges via Robotlyftet. Ett av dem är Safeman AB i Olofström, som i början av året fick besök av Martin Johansson, projektledare för teknik och innovation på Techtank, som på plats genomförde en förutsättningsstudie med på fokus på automation och robotisering.

– I praktiken innebär det att vi genom en intervju och rundvandring i fabriken tillsammans med företaget kartlägger och analyserar nuvarande produktionsprocess och affärsmodell. Denna ligger sedan till grund för beslut om en fördjupad förstudie genom att ansöka om en Automationscheck, berättar Martin Johansson.

Automationscheck för högre grad av automatisering

För Safemans del innebar förutsättningsstudien att de nu uppfyller kriterierna för att söka en automationscheck om 150.000 kronor för att utveckla tillverkningen i företaget mot högre grad av automatisering/robotisering.

–  Vi vill hitta robotsystem som kan hjälpa oss med att både ställa om snabbt i produktionen och framför allt att kunna köra större volymer, berättar Stephan Bengtsson, VD och ägare för Safeman, vars verksamhet omfattar allt från skräddarsydda detaljer till större volymenheter och färdigmonterade produkter till hela industrin.

–  Vi har nyligen deltagit i Produktionslyftet och genom det blivit bättre på att effektivisera verksamheten. Sedan tidigare har vi lärt oss mycket kring robotisering genom vår tillverkning till Better Shelters där det handlar om extremvolymer. Nu vill vi kunna arbeta på liknande sätt även i resten av verksamheten för att kunna ta oss an mer högvolymsproduktion och nya kunder, och på så sätt stärka vår konkurrenskraft ytterligare, avslutar Stephan Bengtsson.

Hans Dahl, produktions- och kvalitetsansvarig, visar och beskriver flödet i fabriken för Martin Johansson, i detta fall för tillverkningen av innerväggar till transportbilar.


Så kan Robotlyftet stötta företag

Är du nyfiken på vad det finns för möjligheter med simulering och vilka förutsättningar som krävs? Eller finns behov av att utforska möjligheter med automation?

Robotlyftet främjar automation i Sveriges små och medelstora industriföretag och målet är att öka företagens kunskaper om användning av och investeringar i automationslösningar. Robotlyftet – stöd till automatisering i små och medelstora industriföretag. Utnyttja stöd för rätt satsningar inom automation och robotisering.

Läs mer om Robotlyftet

Sveriges små och medelstora industriföretag (SMF) svarar för en stor del av den svenska industriproduktionen och är strategiskt viktiga i leverantörskedjorna. Att rikta insatser för att stärka dessa företag är avgörande för att stärka svensk ekonomi och behålla produktion i Sverige. Robotlyftet ska främja automation i Sveriges små och medelstora industriföretag. Målet är att öka företagens kunskaper om automationslösningar, och att underlätta för flera företag att våga göra investeringar i automationsteknik och robotar.

Robotlyftet är en del av Tillväxtverkets uppdrag inom regeringens nationella program Smart industri. Satsningen på 100 miljoner kronor ska ge möjligheter till ökad automatisering/robotisering i ca 4 500 små och medelstora industriföretag i Sverige. IUC-nätverket gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation Region, Robotdalen, RISE och SWIRA.

Dela via

Industriföretag i Sverige | Omställningslyftet

Eco3 – den cirkulära kaffemaskinen från Värmland

Eco3 är ett entreprenörsföretag med bas i Arvika som erbjuder cirkulära produkt- och tjänstelösningar inom  kaffebranschen. Företagets koncept är en…

18 januari, 2023 — Lästid 7 min

IUCs erbjudande | Projekt

Fler företag får möjlighet att kickstarta sitt företags hållbarhetsarbete

IUC Sverige har genomfört en första nationell pilotomgång av Kickstart Hållbarhet med ett 10-tal deltagande företag. Resultatet blev lyckat och…

17 november, 2021 — Lästid 5 min

Industriföretag i Sverige | Projekt

Ranaverken utvecklas hållbart genom automation, digitalisering och Lean

Ranaverken AB ligger i Tråvad mitt ute på Varaslätten och har två inriktningar i sin verksamhet, stålkonstruktioner och lantbruksmaskiner. Tack…

28 april, 2021 — Lästid 9 min

Industriföretag i Sverige | IUC bolag | Projekt

Simulering ger VSAB konkreta beslutsunderlag inför en robotinstallation

Västsvenska Stålkonstruktioner AB, VSAB, har genom projekt Robotlyftet genomfört en simulering av en tänkt robotlösning som ett steg i en…

22 maj, 2020 — Lästid 7 min