Robotisering för ökad produktivitet och kvalitetssäkring hos TYRI i Göteborg

Företaget TYRI med ca 50 anställda i Göteborg producerar strålkastare till tunga fordon, som traktorer och truckar, eller ”off highway”-fordon. Belysningen i arbetsmaskiner har stor betydelse, inte minst för ökad säkerhet med nya eldrivna fordon som går tystare. Här blir varnings- och belysningssystem viktiga för att kunna skapa uppmärksamhet när en maskin närmar sig.

Som i många branscher är den globala konkurrensen hård och TYRI arbetar kontinuerligt med effektivisering och produktutveckling.

– För oss är det avgörande att vara i framkant både vad gäller teknik och kvalitet. En viktig del av detta är TYRI light lab som testar alla nya produkter som tas fram av företagets egen forsknings- och utvecklingsavdelning. Och samtliga produkter som lämnar fabriken testas till 100 %, berättar Daniel Segerdahl, produktionstekniker på TYRI.

”Line walk” i produktionen

På TYRI har man redan ett antal robotar igång i produktionen, men ser möjligheter att öka produktivitet och kvalitetssäkring med ytterligare robotisering. Genom Robotlyftet har företaget fått hjälp att analysera flödet och diskutera automationslösningar.

– Vi gjorde en ’line walk’ tillsammans med en coach från Robotlyftet. Vi gick runt i produktionen för att se var vi har de moment som är mest uppenbara och lämpliga för kommande robotisering. Det är möjligt att det kommer att handla om till exempel lasermärkning, montering och ’pick and place’-moment.

Företaget går mycket bra och har stark tillväxt. Daniel Segerdahl bedömer att man klarar en tillväxt med ungefär samma personalstyrka som nu. Fler robotar innebär att befintliga montörer vidareutbildas till operatörer. Medarbetarna är öppna för förändringar och ser positivt på utveckling och nya intressanta arbetsuppgifter.

Smart automatisering kräver genomtänkt strategi

Johannes Persson, lärare och konsult på Göteborgs Tekniska College, är TYRI’s Robotlyft-coach. Han har dokumenterat analysen av företaget i en rapport som nu ligger till grund för en bedömning av TYRI’s möjligheter att beviljas en automationscheck. Checken kan användas för att stärka företagets kompetens kring att använda och investera i automationslösningar.


Är du nyfiken på vad det finns för möjligheter med simulering och vilka förutsättningar som krävs? Eller finns behov av att utforska möjligheterna med automation?

Läs mer om Robotlyftet här

Robotlyftet riktar sig till tillverkande företag som vill få inspiration, ny kunskap och nya kontakter, och en överblick över möjligheterna med automation och robotisering. Satsningen är en del av Tillväxtverkets uppdrag inom regeringens nationella strategi Smart industri. IUC-nätverket gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation RegionRobotdalenRISE och SWIRA.

Dela via

Projekt

WME Mechanics: Robotisering kräver gediget förarbete

WME Mechanics i Ystad, med 27 anställda, arbetar huvudsakligen med högkvalificerad svetsning, men även fräsning, svarvning, skärning. WME Mechanics är…

22 juni, 2020 — Lästid 3 min

Industriföretag i Sverige | Projekt

Rögle Tröskeln – ökad automation, ny produkt, nya kundgrupper

Rögle Tröskeln, med åtta anställda, har sin verksamhet i utkanten av Örkelljunga. Sedan 1987 har företaget tillverkat trösklar i bland…

15 juni, 2020 — Lästid 3 min

Industriföretag i Sverige | IUC bolag | Projekt

Simulering ger VSAB konkreta beslutsunderlag inför en robotinstallation

Västsvenska Stålkonstruktioner AB, VSAB, har genom projekt Robotlyftet genomfört en simulering av en tänkt robotlösning som ett steg i en…

22 maj, 2020 — Lästid 6 min

Industriföretag i Sverige | Projekt

Nyby Bruk jobbar ständigt mot ökad automatisering – ”Robotlyftet gör oss till bättre beställare”

Nyby Bruk, med 18 anställda i Gnosjö, har en imponerande produktkatalog med ett stort antal artiklar för trädgårdsskötsel och fritid…

11 juni, 2020 — Lästid 4 min