Tillväxtverket har via Robotlyftet bett IUC-bolagen att kontakta små och medelstora företag för att dels höra efter hur det går för dem med tanke på dagens situation, men framförallt hur de ser framåt och vilka behov de ser sig ha.
Givetvis är det för många en tung period men det finns också olika stadier av kris. Först infinner sig akutläget, företaget blöder och då är det bara tryckförband som krävs. Sedan fortsätter förstås krisen men de börjar få mer kontroll över läget.
Det finns en vilja att satsa framåt
I ett nästa steg kan företagen börja titta framåt, vilket också många av dem gör. Vad kan de göra och hur ska de rusta för framtiden? Det finns Produktionslyftsföretag som faktiskt ökat intensiteten i arbetet; det går trots krisen inte dåligt för alla men framförallt finns det en vilja att satsa framåt. Företagen ser ett tydligt behov av två saker: Kompetensutveckling och produktionseffektivisering.
Snabbare utveckling mot en hållbar industri
De inser vikten av att bli mer effektiva, vilket arbetet med Produktionslyftet i slutänden leder till. De ser också behovet av en hållbar industri, vilket på sitt sätt är en positiv utkomst av Covid-19. Utvecklingen drivs i en snabbare takt, mycket med avstamp i digitaliseringen som vi fokuserat extra på inom ramen för Kickstart sedan 2018. Det var inte självklart i början men nu har polletten trillat ner och vi ser ett ökat intresse att delta i Produktionslyftets Startprogram med fokus på digitalisering.
Möjlighet att ställa om till framtidens industri
Effektivisering, digitalisering och stabila processer för en hållbar industri – allt hänger ihop. Nu gäller det att tydliggöra vårt erbjudande om stöd i omställningsprocessen, inte bara diskutera akutåtgärder. För många finns det en möjlighet att börja ställa om till framtidens industri, en omställning som krävs för att möta marknad och behov framöver. Och satsningen framåt stavas hållbar industri.