Samhällsekonomiska effekter av det nationella programmet Robotlyftet

På uppdrag av IUC Sverige har det utförts beräkningar av hur effekterna på samhällsekonomin för programmet ROBOTLYFTET fördelats. Den samhällsekonomiska kalkylmodellen, SEK®, har legat till grund för de summerande beräkningarna.

För att kunna genomföra beräkningar har indata från programmet sammanställts, värderats och därefter beräknats. Dessa data utgår från sammanställda underlag av programspecifika insatser enligt de avrop som upphandlingen baserats på, statistiska referensdata från branschliknande verksamheter i Sverige samt genomsnittliga nationella skattesatser, lönenivåer och multiplikatorer.

Beräkningsunderlagen bygger på tillgängliga officiella indata från Robotlyftet, offentlig statistik och sammanställda indata från Tillväxtverket. Perioden 2018-2021 omfattas. Insamlade data har jämförts med motsvarande branschdata, samt med offentlig statistik.

Beräkningarna som redovisas i denna rapport omfattar:
  • De samlade aktiva insatserna i ROBOTLYFTET 2018-21
  • Direkt och indirekt sysselsättning som skapas och de konsumtionseffekter som uppkommer

– Vi har låtit göra en samhällsekonomisk kalkyl av Robotlyftet som visar att ca 2/3 av samhällets investering redan har återbetalts och då kvarstår huvuddelen av företagens direkt valda investeringar. Dessutom har Robotlyftet bidragit med ökad sysselsättning och stärkt kompetens hos företag, integratörer, experter och projektledare. Statens investering i Robotlyftet visar på en god återbetalning till samhället, säger Martin Hedman, projektledare Robotlyftet, IUC Sverige.

 

Klicka här för att läsa Rapporten


Sveriges små och medelstora industriföretag (SMF) svarar för en stor del av den svenska industriproduktionen och är strategiskt viktiga i leverantörskedjorna. Att rikta insatser för att stärka dessa företag är avgörande för att stärka svensk ekonomi och behålla produktion i Sverige. Robotlyftet ska främja automation i Sveriges små och medelstora industriföretag. Målet är att öka företagens kunskaper om automationslösningar, och att underlätta för flera företag att våga göra investeringar i automationsteknik och robotar.

Robotlyftet är en del av Tillväxtverkets uppdrag inom regeringens nationella program Smart industri. Satsningen på 100 miljoner kronor ska ge möjligheter till ökad automatisering/robotisering i ca 4 500 små och medelstora industriföretag i Sverige. IUC-nätverket gör insatser inom Robotlyftet i samverkan med Automation Region, Robotdalen, RISE och SWIRA.

 

Vill du veta mer om Robotlyftet?

Kontakta Martin för mer information.

Senior Projektledare

Martin Hedman

Senior Projektledare

Kontaktuppgifter

Dela via

Information

500 intervjuer - utvecklingsbehoven är stora & ökar

Utvecklingsbehoven hos små- och medelstora industriföretag är stora och ökar. När vi summerar denna avslutande rapportserie ser vi att 9…

27 oktober, 2023 — Lästid 1 min

Information

Möt industrin från Värmland, Skåne och Skaraborg i IUC-montern på Elmia Subcontractor

Kom och möt oss i IUC-montern den 14-16 november på Elmia Subcontractor i Jönköping, norra Europas största underleverantörsmässa för industrin. Träffa ett flertal tillverkande…

8 november, 2023 — Lästid 1 min

Information

Kvalitetsmagasinets webbtv: Hur är läget i svensk industri och hur kan lean bygga lagarbete och kultur för framgång och resultat?

Lean, ständiga förbättringar och 5S är för många företag nycklarna till en företagskultur som kan leverera kvalitet, framgång och lönsamhet…

27 mars, 2024 — Lästid 1 min

Information

Vinner ni Svenska Leanpriset 2024?

Varje år uppmärksammar Lean Forum föredömen inom lean genom att dela ut Svenska Leanpriset. Svenska Leanpriset verkar för att inspirera…

20 mars, 2024 — Lästid 1 min